10 september 2010

Inlämningar i Ma och No

Här är vad som gäller just nu i Ma och No:

Ma:
Alla: Läxförhör på det vi har jobbat med hittills, onsdag 15/9
Åk 9: Läsk-uppgiften in v 37
Åk 6 - 8: Hästhagen och geometriuppgiften in vecka 37

No:
1337: Uppfinnar-uppgiften in senast tisdag 14/9
Lion Paw: ni får denna uppgift nästa vecka, ska in senast fredag v. 37

Loppis!!!

Angående loppisen som 9:orna tänker anordna den 26 september, så är det väldigt få föräldrar som hört av sig tillbaka. Just nu är det bara Suzanne (Emilias mamma), Bitte (Linneahs mamma) och Anders (Josés pappa) som har erbjudit sig att hjälpa till under denna dag. Vi behöver ha mer hjälp och det ända vi frågar efter är att ha en förälder närvarande under en timme eller mer vid loppisen.

/Elevrådet

7 september 2010

Baseball practices


Blev väldigt upprymd och glad av våra lektion precis och ville skriva här på bloggen. Idag hade vi baseballträning med båda idrottsgrupperna tillsammans - alltså hela högstadiet och det var grymt skojigt!

Två killar från USA och en från Australien hade gruppen för att lära dem grunderna i Baseball.


Alla såg ut att ha skoj och ledarna tyckte gruppen var fantastiska. De pratade givetvis engelska/amerikanska.

Alla i gruppen lyssnade och följde instruktionerna grymt bra!

En fantastisk lektion då både mitt idrottshjärta och engelskahjärta blev lyckligt ute i solskenet!

Tack alla som gjorde lektionen så grym! Nästa vecka är det Baseball igen och då ska jag knäppa lite snygga bilder för denna blogg.

Ideologierna och valet 2010

Äntligen, äntligen är det dax! Ni är en grupp som under denna termin ska få läsa om massa spännande ideér och åsikter som gett upphov till mycket stora samhällsförändringar. Grunden till vart vi står idag har bland annat sitt ursprung i detta!

Ideologierna växte fram under revolutionerna och förändrade världen från ett samhälle uppbyggt av samhällsklasser med olika makt till det demokratiska samhälle vi idag lever i.

En ideologi är ett system av uppfattningar och väderingar om hur samhället ska vara uppbyggt. Vi kommer att utforska vad just du tycker om de olika ideologierna. Hur ska ett samhälle var uppbyggt enligt din åsikt? Vad är rättvist? Vilka fördelar och nackdelar har de olika ideologierna?

Mål under detta moment är främsta att få en djupare förståelse till svensk politik. Att kunna förstå politiken i Sverige på ett djupare plan än något baserat på individer och sakfrågor. Vi ska lära oss vart de svenska partierna har sin grund och vad som förde fram de stora ideologierna.

Genom detta kommer eleverna att få insikt i det nationella målet om hur det svenska styrelsesättet har växt fram och hur det är uppbyggt.

Eleverna kommer också i detta att tränas i att förstå hur människors villkor skiftar utifrån kön, social och kulturell bakgrund. Under detta moment kommer eleverna att få diskutera demokratin som vårt samhälle vilar på och även praktisk öva detta beslutssätt.

Lektionsplan

V. 33- Uppstart och diskussion kring upplägget.

V. 34 – Onsdag lär vi oss om konservatismen. Torsdag fortsättning i att förstå konservatismen och göra en övning kopplat till detta. Diskuterar fördelar och nackdelar. Partier kopplade till detta.

V. 35 – Onsdag lär vi oss om liberalismen. Torsdag fortsättning och övningar. Diskussion om partierna i Sverige.

V. 36 – Onsdag lär vi oss om socialismen. Torsdag fortsättning och övningar. Diskussioner.

V. 37 – Onsdag och torsdag lär vi oss om hur valet. Hur styrs Sverige? Alla svara på frågor om detta. Kort föreläsning och diskussioner om partierna. (Val på söndagen den 19 sep)

V. 38 – Examination av momentet onsdag och torsdag.

V. 39 – Demokrati kontra diktatur.


Material

Samhällsboken s. 208 – 217

Samhällesboken s. 192 - 203

Föreläsningspapper.

Info på bloggen.

Film.


Examinering.

Vi bestämmer gemensamt hur momentet ska examineras.


Lycka till!








6 september 2010

Hej!
Det finns nu mejl till alla som hör till det äldre hemvistet. Nu ärdet eleveraldre@friaskolan.se med f d sköldpaddorna och späckhuggarna.

Kolla listan nedan. Finns du inte med är det viktigt att mejla migadressen som ska finnas med så läggs den till.

Ni kan också själva kan gå med genom att maila till eleveraldre-subscribe@friaskolan.se Eller gå ur genom att maila till eleveraldre-unsubscribe@friaskolan.se

Det är viktigt att vara med på listan för att få all information från skolan.

Här alla som är med på listan:
Dessa epostadresser är tillagda:
charlotte.dahlman@telia.comchristian.rydstrom@gmail.comcoachmia@gmail.comjonasbroberg@yahoo.commats.lindblad@gmail.compeo_hoglund@hotmail.comrorelsekraft@gmail.comsafiyefarnlof@hotmail.comyunus.botanik@gmail.comanders.bejmek@comhem.seannaheinius@hotmail.comannelissdahl@hotmail.comannika.hellman@bredband.netbeciadaw@yahoo.sebertil.olsson@delaval.combitte@camcar.nuemma.kristina.sjodin@gmail.comeva.olsson.482@student.ki.segoran@camcar.nuhelen.forsstrom@uvtcmail.sehelene@marsi.seinfo@offstockholm.sej.ultras@gmail.comjeanette.alberts@gmail.comjorgeurbina112@hotmail.comkarl.gierer@totab.sekatharina.persson@gmail.comkerstin.granberg@comhem.sekisasiarts@hotmail.commagiceye9@hotmail.commartin.misgeld@gmail.comnalen42@hotmail.comnjuuuutis@hotmail.comojrip@live.seper.ahlstrom@svd.serobert.backlund@yahoo.serose-marie.lakso@comhem.ses.stromberg1@comhem.sesannakarlsson@msn.comskolan@marsi.sesolveig.danielsson@bredband.nettony_iliopoulos@hotmail.comtovadisa@hotmail.comwargdalen@live.se

/Ellinor
Ellinor.hellberg@gmail.com

Ändrat datum för 9:ornas Brev för påverkan

Pga av att torsdagslektionen föll bort till förmån för hemkunskap så förflyttas deadlinen för inlämning till torsdag natt, senast 23:59.

Loppis!

Den 26 september så ska 9:orna hålla loppis, för att få pengar till sin klassresa. Det ska vara i Skarpnäcks allés "fyrkant" (utanför COOP) mellan kl 12-16. Alla 9:or ska någon gång innan dess ta med sig saker till loppis så att vi kan bestämma priser m.m. Alla som kan ta med saker kan gärna göra det, än så länge så har José, Noah och Samuel sagt att dom inte har något att ta med utan det ska istället baka. Vi föreslår att ni bakar något som går att lägga i påsar t.ex bullar, kakor.
Alla, som kan, måste komma och hålla i loppisen, så vi har gjort upp olika tider som olika personer ska vara där på.

12.00 - 14.00. Fixar även bord, kaffe och ställer fram allt vid fyrkanten.
Terese, Joakim, José, Noah, Jacob, Klara och Samuel.

14.00 - 16.00. Kommer även få diska, ta undan bord och annat som blir över.
Daniel, Linus, Emilia, Lineah, Matilda, Siri.

Jag hoppas att vi tjänar ihop en massa pengar och får en bra klassresa.

Skrivet av Tessan.