17 september 2010

Veckobrev gällande åk 9!

Hej!

Jag kommer varje vecka, i mån av tid, skriva ett litet veckobrev. Ibland väldigt kort och andra gånger lite längre.

Hur har veckan varit?
Baseballen blev återigen rolig och vi lyckades tajma en dag utan spöregn. Vi kommer att fortsätta var ute på idrotten på tisdagarna hela september.

På engelskan är det riktigt spännande att ni skriver en story om något som händer här på skolan. Det är bra arbetsro på lektionerna och det finns ett driv hos er att komma framåt.

Det var riktigt bra redovisningar på SO också om våra riksdagspartier. Ni hade lite tid att förbereda er men det blev ändå väldigt lärorikt och intressant. Nu är det såå spännande då det är val på söndag och det följer vi upp till veckan! Vilka hejar du på?

Kommande vecka då?
Helt enligt schema. Det blir idrott på tisdag, Sabine får igen No-tiden längre fram. På tisdagens lektion är vi som sagt ute.

Jag jobbar på att köpa in en terminskalender för er att ha i klassrummet. Ni har önskat detta för att få en överblick över vad som händer. Jag fixar det!

Vecka 39 är det i alla fall höstvandring på torsdag och vecka 41 onsdag skoljoggen.

Uppgifter som jag vet att ni har:
Ma Geometriprov
Fredag 1/10 (v. 39)

No Ljus
Tisdag 5/10 (v. 40)

Eng
In med uppgiften 28/9 (v. 40)
Glosor varje vecka.

SO – Ellies grupp.
Examination av momentet 23/9 (v. 38) Ni kommer att få visa på torsdag vad ni kan utifrån det vi arbetat med. Fokus blir främst på Ideologierna och lite kring det kapitel ni jobbar med (vad är politik) Vi diskuterar lite på onsdag hur ”formen” för provet ska se ut. Har du missat eller har du lite koll? Snacka med mig på måndag om vad du kan plugga på hemma.
Betyget på momentet blir grundat på allt du visat under momentet (uppgifter + muntligt)

SO – Anders grupp.
Gemensam skriftlig examinering uppgifter som liknar de ni nu övat på 23/9 (vecka 39)

Musik
Idag var det prov för åk 8 och 9. Missade du prov så kan du göra det 24/9 (vecka 39)

16 september 2010

Provdatum i Ma och No!!

För att strukturera och konkretisera: här är provdatum för Ma och No:

Ma Geometriprov
Fredag 1/10 (v. 39)

No Ljus
Tisdag 5/10 (v. 40)

Glöm inte bedömningsmatriserna som ligger här under, de är jättebra att titta på lite då och då fram tills provet. Du kommer även att få ha med dig den på provet.

15 september 2010

Bedömningsmatriser i Ma & No

Här är bedömningsmatriserna för Matematiken och No:n. För att få G ska alla punkter i den första spalten vara uppnådda. För VG ska alla punkter i andra spalten och första spalten vara uppnådda. För MVG ska alla punkter i alla spalter vara uppnådda. Det här är alltså vad du ska kunna innan provet, inte vad du ska kunna nu. Ta en kik innan provet och kolla så att du kan allt. om det är några punkter som du är osäker på behöver du kanske titta på det igen!

Klicka på bilden för att göra den större.

No: Ljus







Matematik åk 9:











Matematik åk 6 - 8:

Narkotika i Bagarmossen och Skarpnäck - Info från polisen

Hejsan föräldrar.
Vi från Poliskontoret i Bagarmossen tänkte göra er uppmärksamma på att det finns mycket narkotika i området. Vi får indikationer från flera håll att det blir vanligare och vanligare att ungdomar i unga åldrar testar narkotika. Vi hör också att om man vill kan man få tag i narkotika på ett lätt sätt i både Bagarmossen och Skarpnäck.

Vi jobbar självklart med problemet men behöver er hjälp för att upptäcka ett eventuellt narkotikamissbruk hos ungdomarna. Vår erfarenhet visar att föräldrar, till ungdomar som använder narkotika, kan ha svårt att upptäcka ett eventuellt missbruk. Vi önskar att ni vill gå på droginformationskvällen, den 14 september som ni får inbjudan till i detta brev, för att bredda er kunskap och få lite tips hur ni kan göra om ni upptäcker att er son eller dotter använder narkotika.

Vad kan ni göra?
Vårt bästa tips är att vara nyfiken. Intressera er för era barns umgängeskrets och se vilka han eller hon umgås med.
Var uppmärksam på förändrat beteende hos ert barn som t ex att han eller hon drar sig undan och vill vara själv eller att hon eller han blir mer och mer trött, slö och inte orkar med så mycket.
Har ert barn börjat att röka cigaretter? Titta hur cigarettpaketen ser ut. Om det finns avrivna kanter på pappersförpackningen kan det användas som filter till en joint (en rullad cigarett med blandning av tobak och hasch eller marijuana)
Gå gärna in på er dator hemma och titta på vilka sidor som ert barn varit inne och surfat på.

Vi vet också att det kan kännas tufft och jobbigt att höra av sig till polisen om man har frågor om droger eller beteende. Vi tipsar om att ni vid minsta oro kan höra av er till Maria Ungdom som är en vårdinrättning för ungdomar med alkohol och drogproblem. De svarar på era frågor på deras rådgivningstelefon 08-6724570 (dygnet runt årets alla dagar) eller gå in på deras hemsida www.mariaungdom.nu. Maria Ungdoms personal är mycket kunniga vad gäller frågor angående ungdomar och droger.

Med vänliga hälsningar
Poliskontoret i Bagarmossen, 08-401 29 48 (för frågor och tips)

14 september 2010

Baseball med ledare från USA
















Ännu en härlig lektion med Baseball! Riktigt skojigt var det!
Danne var den första att slå en homerun och strax därefter var det Zebbes tur. Även Joakim avslutade dagen med en snygg homerun.

Det finns klubbar här i närområdet för er som är sugna att börja lira!

Tack för idag!

13 september 2010

No-uppgift

Hur har kunskaper om ljus påverkat oss?

Uppgift:
Försök komma på så många uppfinningar du kan som har med ljus att göra/använder ljus på olika sätt. Välj ut 4 - 5 stycken uppfinningar och besvara sedan följande frågor;

Frågor till var och en av uppfinningarna:
- Vad är det för något?

- Hur tror du att uppfinningen fungerar?

- Hur har uppfinningen förändrat vår värld?

- Hur påverkas du av uppfinningen i ditt dagliga liv?

Inlämning:
1337 : tisdag 14/9
Lion Paw: fredag 17/9 tisdag 21/9