27 maj 2011

som en liten treat

På klassresan till Gotland kom det fram att jag - Sabine - hade PA när jag var i er ålder. Önskemål från åk 9 var att se gamla profilbilder. Jag bjuder därför på:

"Gangsta_Ice" 16 år:



Trevlig helg!

Teknik åk 9

Uppdate: Här är den rätta uppgiften:


Uppgift 1: på Tomtits

1.Välj ett experiment/uppfinning som det går att jämföra med något/en apparat/ett verktyg/en uppfinning i samhället. Jag kommer att kalla det för apparaten fortsättningsvis i texten.


2.Genomför experimentet, försök lista ut tekniken bakom det. Tänk på att du måste ta med vissa saker i din text sedan, välj experiment/uppfinning efter det. Se nedan.



Uppgift 2: Skrivdel

1.Beskriv hur experimentet/uppfinningen är uppbyggt.

- Rita en bild som förklarar hur det går till /fota

- Vad går experimentet/uppfinningen ut på?

- Vilka delar ingår och hur sitter de ihop?

- Finns det något i samhället som utnyttjar samma funktion/mekanism som i experimentet/uppfinningen? Ge exempel!

- Varför utvecklades det här apparaten?

- Beskriv kort hur apparaten fungerar.

- Vad har apparaten för för eller nackdelar på något av följande tre:
natur
samhälle
livsvillkor för en individ


- Glöm inte att ange källor!
2.För högre betyg behöver du också ta med följande frågor:

För VG:
-Hitta något i samhället som utnyttjar samma funktion/mekanism som i experimentet/ uppfinningen. Det kan vara en apparat, maskin, verktyg eller liknande. Beskriv varför de liknar varandra.

- Hur fungerar de tekniska lösningarna i din apparat i förhållande till olika mänskliga behov? Det vill säga hur kan olika mänskliga behov bli hjälpta eller inte bli hjälpta av din apparat?

- Jämför aparaten med tidigare teknik inom området

- Kan du se några förändringar i konstruktionen om man jämför experimentet/uppfinningen på Tomtits med hur apparaten fungerar i verkliga livet? Hur har utvecklingen från det du sett på tomtits till apparaten i verkligheten gått till? Vad har förändringarna för betydelse för funktioner, egenskaper och användningsmöjligheter?

- Hur kan olika faktorer i utvecklingen av apparaten ha påverkat varandra? Detta kan ha skett över en längre tid.

- Glöm inte att ange källor!



För MVG:
- Välj ett experiment/uppfinning på Tomtits som är mer komplicerad dvs där du inte kan se direkt/på utsidan hur den är konstruerad.

- Finns det samband mellan tekniska frågeställningar och material i andra ämnen och sammanhang? Vad ser du för kopplingar?

- Kan du se något sätt som man skulle kunna förbättra experimentet/uppfinningen på? Om det inte går kanske du kan utöka eller ge alternativa lösningar på samma princip?


Inlämning senast Måndag 30/5 kl 15.00. Arbeten inkomna efter det rättas ej och möjlighet till betyg i teknik finns då inte. 

26 maj 2011

Veckobrev för vecka 22 (blev det rätt nu, Sara?) ; )

måndag kommer vi ha det utomrdetliga privilegiumet att få ta del av gratis undervisning lett av utbildade lärare! Det är inte många länder i världen som har den chansen. ; )
En ändring i schemat är att extrasvenskan kommer gå åt till 9:ornas redovisningar. Eventuellt kan man delta där och lyssna på deras föredrag, men det är upp till den elev som håller framförandet.

tisdag med övernattning till onsdag har vi våran Vår-Strapats 2011 i Alby Fridluftsgård.
Eventet kommer att innehålla:
*Ett vandringsmoment för alla som inte har fysisk problematik att genomföra detta (svaga psyken vill vi härda vid just ett tillfälle som detta ; )). Både en kortare och längre sträcka kommer erbjudas beroende på vilken hårdhetsgrad ni vill öva upp er till/bibehålla.
Matsäck till tisdag lunch fixas själva.
Godis- & läskförbud under färden. Nötter (ej överdragna med grejer) & russin går bra.
*Eftermiddags- & kvällsaktiviteter - väl på plats. Planering av dessa fortlöper över tiden och kommer presenteras när tiden är mogen.
*Övernattning i stortält klassvis.
*Hemfärd på onsdagen. Räkna med hemkomst runt lunch ungefär. Efter hemkomsten slutar vi.

Torsdag - Kristihimmelfärd aka "Kirre Ballong" = ledig.
Fredag - Klämdag = ledig.

Detta tyckte Anders på torsdagseftermiddag runt 14:14-snåret. Han hade kul då han skrev det. : )