22 oktober 2010

Hemkunskap åk 9

Information från Robert om er uppgift:


Näringsuppgift HK ht-2010

För er som använt programmet

Grund

  1. Sammanfatta kostnaderna för de olika dagarna.
  2. Titta på näring för de hela dagarna först. De delar ni ska titta på är om följande är under eller över det svarta 100%-strecket:
    1. Energi dvs kcal
    2. Kohydrater
    3. Fett
    4. Protein
  3. Sedan kollar ni för maträtterna, fast kolla bara om det är någon som sticker ut, avviker från de andra särskilt mycket. Har någon rätt alldeles för mycket fett t ex? Eller för lite protein? Energi, osv... Eller är någon rätt alldeles perfekt? Skriv sedan en kommentar om vad du kommit fram till.
  4. Titta lite snabbt på vitamin-staplarna, ni behöver inte förstå alla och vad dom gör, men försök se om det är lite eller mycket vitaminer på de olika dagarna. Gör sedan en anteckning om det.
  5. Jämför näring med priserna, är dyr mat ”bäst” eller inte? Är god mat dyr? Är god mat hälsosam? Skriv en form av sammanfattning på ditt arbete där du försöker formulera vad det faktiskt är du forskat fram.
  6. Hur kan du/ni påverkas av vad ni kommit fram till? Vad kommer du ta med dig av arbetet i framtiden?

För er som inte har använt programmet

Grund

  1. Sammanfatta kostnaderna för de båda dagarna
  2. Försök att med hjälp av tallriksmodellen se på de olika rätterna om de ser ”bra” eller ”dåliga” ut. Vad skiljer och vad skulle behöva ändras?
  3. Jämför näring med priserna, är dyr mat ”bäst” eller inte? Är god mat dyr? Är god mat hälsosam? Skriv en form av sammanfattning på ditt arbete där du försöker formulera vad det faktiskt är du forskat fram.
  4. Hur kan du/ni påverkas av vad ni kommit fram till? Vad kommer du ta med dig av arbetet i framtiden?

Samma för alla som vill ha högre betyg

+ (högre ambition än grund)

  1. Vilken typ av kolhydrater är det mycket av under dagen/rätten? Varför är det bra/dåligt?
  2. Samma med fett, typ, bra/dåligt?
  3. Försök att fundera kring vitaminer/mineraler i förhållande till maträtterna, vad blir konsekvensera av vad ni får i er här?
  4. Försök att fundera kring GI, glykemiskt index vad betyder det? Finns det något du kan som har lågt eller högt GI. Ingen uppsats nu, utan bara några meningar.

++ (extra hög ambition)

  1. Vilka av rätterna har högre och vilka har lägre GI, är detta bra/dåligt? Kan högt GI vara bra i något sammanhang? Vad är faran med ”snabba kolhydrater”, långsiktigt och kortsiktigt?
  2. Varför tror ni priserna i förhållande till näring ser ut som de gör? På vilket sätt påverkar detta människorna i samhället?
  3. Ser du några möjligheter där man skulle kunna förändra något i samhället för att få folk att äta bättre?



Här och här kan ni läsa mer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar