26 november 2010

Extra satsning i 6-8 an

Vi har haft en del svårigheter med 6-8 an och har därför planerat för en ny strategi. Detta delgav vi alla er som var på vårt extra föräldramöte. Här kommer info för er som ej var där.

Det finns en hel del elever som har haft mycket frånvaro, sena ankomster och svårt att koncentrera sig på lektioner, under hösten. Många har svårt att hitta motivation och ta eget ansvar.

Vi har tidigare haft så många elever som redan hittat sin inre motivation och varit villiga att ta eget ansvar. (och så upplever vi även att det är i åk 9, och även bör påpekas, för en hel del elever i 6-8 an.) Men nu är det många som inte är mogna för att ta så mycket eget ansvar. Detta behöver vi pedagoger möta upp. Vår strategi har varit att visa mer tydlighet och arbeta för mer trygghet i gruppen.

  • Vi öppnar en studio för dem som behöver extra stöd eller har svårt att arbeta på lektionen. Kiki finns där nästan hela dagarna, fyra dagar i veckan. Detta är en tillfällig extra-satsning som kommer att vara fram till jul.
  • Vi låser alla rastutrymmen under lektioner. På lektionerna är man i klassrummet eller i studion.
  • Vi arbetar med sammanhållningen och stämningen i 6-8 an. Vi ska göra gruppaktiviteter, som en gemensam utflykt, fika tillsammans och planera för andra trivselaktiviteter.
  • Vi planerar undervisningen mer efter gruppens nivå, mer enskilda, strukturerade uppgifter som alla klarar av. (Många behöver träna att klara av, slutföra och lämna in arbeten.) Vi servar med pennor och sudd för de som ej klarar av att ta ansvar för detta, och stenciler för de som glömt böcker.
  • Flera föräldrar har lovat att komma till skolan och delta i undervisningen.
  • En klassmorfar finns tillgänglig på raster och ofta på lektioner.
  • Vi har samtal och arbetar enskilt med de elever som inte mår bra, (och dess föräldrar) och samarbetar med elevhälsoteamet och sociala myndigheter vid behov.


Nu har många av er haft utvecklingssamtal och ovanligt många IG varningar har delats ut. Vi uppskattar om ni tar samtal med era barn kring detta och stödjer dem i att ta mer ansvar för sina studier. Många kommer att få jobba extra hemma för att ta igen förlorad tid. Prata gärna med ert barn om de bidrar till en bra studiero i klassen. Välkomna till skolan närhelst ni vill!
Vi upplever redan att vi uppnått en bättre studiero och att fler tar mer ansvar för sitt skolarbete. Närvaron har också ökat, även om många fortfarande har en hel del ströfrånvaro.
Vi pedagoger gör allt vi kan för att alla ska nå målen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar