5 oktober 2010

Instuderingsfrågor NO + svar

Jämför dina svar som du skrev ned på dagens lektion med de här:

1. Varför kan man se en glasruta hur bra putsad den än är?


En glasruta är till stor del genomskinlig, men inte till 100%. Det betyder att nästan allt ljus som träffar glasrutan går rakt igenom den. En liten del går inte genom glasrutan utan studsar på den och träffar våra ögon. Vi ser då glaset. Om glaset är smutsigt ser vi det tydligare, för då reflekteras ljuset på smutset också.


2. En ljusstråle träffar en spegel. Vad menas med infallsvinkel?

Infallsvinkeln är den vinkeln som ljuset träffar spelgeln med. Den går mellan normalen och ljusstrålen.



3. Vad menas med fokus hos en buktig spegel?

Fokus och brännpunkt är samma sak. Fokus är den punkt där strålarna samlas. I en konkav spegel ligger fokus framför spegeln. I en konvex spegel är fokus den punkt från vilken ljuset ser ut att komma när det sprids.



4. Blir bilden förstorad, förminskad eller inget av dem, om man speglar sig i en
a) plan spegel

Bilden ändras inte


b) konvex spegel

Bilden förminskas (man kan tänka att mer ska få plats).


c) en konkav spegel på nära håll

Förstorad bild

5. Man säger att vatten är ett tätare ämne än luft. Vad menas med det?

Om du jämför 1 cm3 vatten och luft så innehåller vatten mer molekyler än luft. Det betyder att ljuset kommer att träffa mer molekyler i vatten än i luft och det tar alltså längre tid för ljuset att ta sig fram.


6 a) Rita en bild som visar hur en ljusstråle går från vatten till luft.


b) Bryts strålen mot eller från normalen?


Från

c) Vad händer när infallsvinkeln blir tillräckligt stor?

Totalreflektion



7.Varför är en apelsin gul?

Apelsinen träffas av ljus. Ljus innehåller alla färger. Vi ser att apelsinen är gul på grund av att ljuset som reflekteras tillbaka från apelsinen bara innehåller gul färg. De andra färgerna absorberas av apelsinen.

Att olika färger ”fastnar” i apelsinen beror på hur molekylerna i apelsinens skal ser ut, men det är ganska avancerat.

8.Vad för slags spegel ska man använda sig av om man vill se en förstorad bild av sig själv?

En konkav


9. a) Vad kallas den strålning som ger oss solbränna?

UV-strålning (det betyder ultraviolett strålning).


b) Vad är det för skillnad på den strålningen och vanligt ljus?

Vi kan bli solbrända av UV-strålning. Om vi utsätts för för mycket UV-strålning kan vi bli skadade. Det kan leda till att man bränner sig eller i värsta fall hudcancer. UV-strålning innehåller mycket mer energi än den som kommer från en lampa.



10. Vad är infraröd strålning?

Infraröd strålning (IR-strålning) är strålning som kommer från varma saker. Det kan vara människor, djur, bilar eller rent av jorden. Vi kan se IR-strålning genom speciella kameror.

IR-strålning används också i tekniska apparater för att skicka information. Tex fjärkontrollen (för att byta kanal), handtork (för att berätta för torken att det finns händer under) mm.

11. Varför är det bra med polaroidglasögon, när solen skiner?

Polaroidglasögonen skyddar ögonen från ljusvågor.

Ljusvågorna går inte åt samma håll hela tiden, de kan vara vända hur som helst. Polaroidglasögonen tar bort en del av vågorna som ligger åt ett speciellt håll. Solglasögon som inte har polarioidglas (ofta billigare solglasögon) skyddar inte ögonen på samma sätt.


12.a) Förklara vad som menas med totalreflektion.

Totalreflektion sker när men skickar ljus från ett ämne till ett annat t.ex. från vatten till luft eller plast till luft. Om vinkeln som ljuset träffar det andra ämnet med är större än 49º kommer allt ljus reflekteras, inget ljus kommer ut.




b) Vad är fiberoptik och var används det?

Fiberoptik används för att skicka data, tex internetsignaler eller telefonsamtal. Man skickar in ljus som innehåller data genom optiska fibrer. Optiska fibrer är tunna trådar gjorda av glas eller plast. Ljuset totalreflekteras i de optiska fibrerna. Det betyder att ljuset det ljus som man har skickat in i ena änden studsar och studsar och studsar där inne och kommer ut i den andra. Eftersom det sker en totalreflektion kommer allt ljus fram, man förlorar alltså ingen data på vägen.


13. Varför ser din spegelbild olika ut beroende på om du speglar dig i framsidan eller baksidan av en sked?

Framsidan av en sked är som en konvex spegel. Vi ser mycket mer av sidorna runt om oss om vi tittar i skeden. Bilden blir också lite mindre och spegelvänd. Att den är spegelvänd beror på att vi tittar bakom fokuspunkten.

Baksidan av en sked är som en konkav spegel. Där ser vi en lite förstorad bild av oss själva.


14.Vilken hastighet har ljus i vakuum?

Ca 300 000 km/s


15.Vad är ljus?

Elektromagnetisk strålning som beter sig som vågor eller partiklar som kallas fotoner. Ljus kan vara både vågor och partiklar beroende på hur vi tittar på det. Ofta pratar vi om ljus som vågor. Då är ljus en del av det elektromagnetiska spektrat.



16.Vad är det för skillnad när ljuset färdas i luft jämfört med när det färdas i vatten?

Det går trögare i vatten pga att det är ett mycket tätare ämne. Ljuset går alltså långsammare i vatten än i luft.


17.Varför och hur ser vi?

Ljus sänds ut från en ljuskälla. Det träffar tex ett bord. Ljuset reflekteras på bordet och träffar våra ögon. Vi ser eftersom ljus kan studsa på saker. Ljuset som träffar våra ögon innehåller information om vilken form, färg och hur långt bort saker är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar